HERCEGOVAČKI PROIZVODI

Domaći visokokvalitetni hercegovački proizvodi na vašem tanjuru. Upoznajte Hercegovinu kroz spektar probranih tradicionalnih okusa i mirisa.

Pura s lučinicom

Pura s lučinicom tradicionalno je jelo hercegovačkog kraja i jedno od najtraženijih u našem restoranu. Proces proizvodnje pure podrazumijeva mljevenje kukuruznog brašna na tradicionalni način. Pura koju pripremamo u restoranu stiže nam izravno s vodenog mlina iz Čapljine. Proces kuhanja traje i do sat vremena kako bi se postigla idealna tekstura jela. Poslužujemo je s lučinicom koju sačinjava kiselo mlijeko, češnjak i istopljeni maslac, sve također iz domaćeg uzgoja.

Uštipci

Vrlo jednostavno, ali jako ukusno jelo koje se priprema još od davnina na ovim prostorima. Uštipci se najčešće jedu s kajmakom ili pak uz suhomesnate delicije i sir. Mi ih poslužujemo i s lučinicom.

Maslinova ulja

Maslinova ulja iz Hercegovine kvalitetom pariraju najboljim svjetskim maslinovim uljima. U našoj ponudi nalazi se selekcija najkvalitetnijih hercegovačkih maslinovih ulja: Luca, Miličić, Vukoje, Krš, Brkić, Oliva, Leženić.

Lešo janjetina

Mlada domaća janjetina koja se hrani ljekovitim biljem i travama sa hercegovačkih pašnjaka i planina je posebna delikatesa savršenog okusa. Meso nam pristiže iz Rakitna.

Hercegovačka vina

Hercegovačko vino je naše turističko i tradicijsko obilježje. U ponudi Hajdučkih Vrleti hercegovačka vina su najzastupljenija, a dobavljači su: Podrumi Andrija, Vinogradi Nuić, Carska vina Međugorje, Vinarija Keža, Vinarija Domano, Vinarija Čitluk, Vinarija Majić, Vinarija Škegro, Vino Matić, Vinarija Marjanović, Podrumi Vilinka, Vino Milas, Vinarija Brkić, Podrumi Vukoja, Podrumi Begić, obiteljska vinarija Puntar, Vinarija Rubis.

U suradnji s Podrumima Andrija kreirali smo naše originalne autorske produkte „Brk“, „Mrk“ i „Srk“,  vino i rakiju koji su izvrsni za degustaciju, za konzumaciju uz naša poznata jela, ali i kao poklon dragim osobama!

Domaći suhomesnati proizvodi

Domaća suha slanina, kobasica, pečenica, pršut, goveđi pršut – suhomesnate su delicije također od domaćeg mesa iz Rakitna. Poslužujemo ih na različitim platama kao ukusno tradicijsko predjelo.

Domaća receptura za mesne delicije

Od domaćeg mesa sa rakitskih pašnjaka izrađujemo ćevape, pljeskavice i druge mesne proizvode.
Koristimo vlastitu domaću recepturu, koja sadržava birane kombinacije začina.

Sir iz mijeha

Sir iz mijeha autentični je hercegovački proizvod. Priprema se isključivo na malim obiteljskim gospodarstvima i to najčešće od kravljeg mlijeka. Osim od kravljeg, u našoj ponudi pronaći ćete i sir iz mijeha od kozjeg mlijeka.

Ovaj masni mliječni proizvod specifičnog i intenzivnog okusa može se konzumirati na razne načine, ali kod nas se ipak najčešće poslužuje uz domaći kruh ili uštipke, suhomesnate delicije i čašu dobrog vina.

Kravlji sir nam dolazi iz Lipe pokraj Tomislavgrada, a kozji iz male obiteljske sirane pokraj Širokog Brijega.

Rakitski mladi sir

Mekani sastav i blagi okus svježeg rakitskog sira odlično se slaže uz brojna jela te je iznimno zdrava namirnica. Možete ga degustirati kroz razne sirne plate ili u kombinaciji sa domaćim suhomesnatim proizvodima i uštipcima.

Livanjski sir

Livanjski sir počeo se proizvoditi u 19. stoljeću u okolici Livna. Zrije prosječno 60 – 66 dana u kontroliranim uvjetima. Miris sira je izrazit i svojstven krškim sirevima. Okus je pun i ugodan, a kod starijih sireva pomalo pikantan.

Kajmak

Kajmak je proizvod od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka.  Mekane je i kremaste konzistencije i blago kiselog okusa. Nezaobilazan je uz uštipke.

Domaće povrće

U vlastitom vrtu sadimo krumpir, zelenu salatu, mrkvu, raštiku koje čine sastojke za jela koja pripremamo u restoranu. Naša raštika prepoznata je po kvaliteti te je dobila više nagrada na tradicionalnom natjecanju „Raštikijada“.

Kiseli kupus sa suhim mesom

Kiseli kupus sa suhim mesom jelo je koje naše obitelji pripremaju tradicionalno tijekom zimskih dana. Hajdučke Vrleti koriste domaćinski način pripreme, a kiseli kupus nam dolazi iz Rakitna.

Domaći džemovi

U našoj ponudi pronaći ćete i domaće slatke proizvode, i to džem od šljive i džem od jabuke i mrkve. Riječ je o džemovima bez konzervansa, spravljenim od svježih domaćih sastojaka. Idealni su za palačinke ili kao namazi za doručak.

HERCEGOVAČKI SIREVI I MEZA