Marija Vukoja Lastvić

marija-bw
Kao djevojčica Marija je vikendom dolazila s mamom na Blidinje i na gajbama od pića prala čaše, a već s osam godina posluživala je gostima piće. A onda sa sedamnaest, kad je otac poginuo, preuzela je sve poslove. I nije bilo lako jer nakon očeve smrti trebalo je donijeti odluku, nastaviti ili ostati u Mostaru i krenuti životom koji su živjeli njeni vršnjaci.

Uspjeh dolazi kad srcem radite i ulažete sebe  

Marija je magistrica menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu, na Univerzitetu modernih znanosti – CKM Mostar obranila je diplomski rad na temu: Aspekti i mogućnosti razvoja održivog turizma. Također, završila je stručnu specijalizaciju za odjel hrane i pića u organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, kao i stručno usavršavanje za odjel dijetoterapije i režimske prehrane  na istom fakultetu. Ponosni je vlasnik i dvaju diploma za razinu 1 i 2 Wine Academy of Croatia,WSET London u oblasti poznavanja vina i sommelierstva generalno. Od 2009. godine radi kao menadžer ugostiteljskog objekta Hajdučke Vrleti u Parku prirode Blidinje.

„Kada srcem radite, i uložite dio sebe u ono što vjerujete i stvarate, onda uspjeh dolazi kao normalna posljedica svega toga. To se naravno ne događa preko noći, već dolazi nakon mukotrpnog rada, ulaganja i odricanja.“

Hajdučke Vrleti – specifična priča od interijera pa sve do ponude

Hajdučke Vrleti imaju svoju posebnu priču, i bez lažne skromnosti moram reći da su zaista specifičan objekt; počevši od samog interijera pa sve do ponude. One su kao takve bile već pozicionirane na tržištu i u vrijeme mog preuzimanja glavne uloge menadžera. Ja sam se jednostavno potrudila iskoristiti prednosti i dobre strane, loše eliminirati, popraviti i minimalizirati, te naravno investirati u prioritete. Kvaliteta mi je bila glavna vodilja i jasan cilj, koji se do danas nije promijenio. Još uvijek težim svemu boljem i uspješnijem u svakom segmentu svog posla. Tim ljudi koji sam okupila na čelu sa mnom je zaista ugradio dio sebe u Vrleti, nadljudskim naporima smo radili na podizanju razine kvalitete na višu razinu, nismo se štedjeli ni u kojem smislu; i mislim da je to ključ našeg uspjeha.

Od otvorenja 1999. godine pa sve do danas, početni cilj je uspješno ostvaren, upravo zbog njegovanja tradicionalne hercegovačke kuhinje, domaćinske atmosfere i obiteljskog pristupa poslu.

Prva žena hajdučica, na čelu Hajdučke Republike    

Ona je prva žena, hajdučica na čelu Hajdučke Republike Mijata Tomića, koju je utemeljio njezin otac. Te 2009. godine, kad joj je otac poginuo, svega stotinjak metara od Hajdučkih vrleti u prometnoj nesreći, bilo joj je tek 17 godina.

”Živjeli smo u Mostaru i bila sam maturantica mostarske gimnazije. Toga dana za mene se srušio cijeli svijet. Jer tad nije poginuo samo moj otac, izgubila sam čovjeka kojeg sam neizmjerno voljela, bio je moj idol. Bila sam njegova mezimica, samo njegova Marija.”

Svaki novi dan, novi izazov i moj san 

Ovo je moj cjeloživotni projekt. Meni novac nije prioritet. Želim uspjeti u ovom poslu, želim da su moji zaposlenici zadovoljni i da se moji gosti, kad jednom dođu, požele vratiti. Svaki dan, novi dan i novi izazov, ovo je moj san. Sve što jesam, sve što znam, uložila sam u ovaj posao. Moj cilj je puno veći od same zarade – poručuje Marija, koju u svemu podupire majka.